Това са кръвните показатели, които издават нещо много важно за здравето ви

Много е важно човек да може да разчита правилно кръвните показатели.

Разбира се това далеч не означава, че всеки втори трябва да се превръща в лекар, но е добре да сте наясно с истината за здравословното си състояние.

Със сигурност всеки един е правил изследвания и в определен период се е опитвал да разчете сам кръвните показатели, преди да влезе в лекарския кабинет. Това е един от най-точните лабораторни методи, назначаван при съмнение за някакво заболяване. Факт е, че съставът на кръвта е огледало на промените, които протичат в човешкия организъм.

Ето как да разчетете правилно кръвните показатели:

Хемоглобинът 
Той е сложен протеин и основен компонент на червените кръвни клетки. Основната функция на хемоглобина е да транспортира кислорода от белите дробове до тъканите, както и да отведе СО2.

Нормалните стойности при мъжете са в интервал от 130 до 160 г./л., докато при представителките на нежния пол те са от 120 до 140 г./л. Понижените нива на хемоглобина може да са знак за анемия или за загуба на кръв. Силно завишените показатели пък може да са в резултат на дехидратация, сърдечна недостатъчност или болести на кръвта.

Добре е да сте наясно с нещата

Еритроцити (червени кръгли клетки) 
Те се съдържат в хемоглобина. Нормалните стойности за представителите на силния пол са между 4 и 5.1, а при дамите – 3.7-4.7.

Дори и здрав човек може да има завишени стойности на еритроцитите при голяма надморска височина. Обикновено обаче те са сигнал за заболяване на бронхите, бъбреците, черния дроб, сърцето или белите дробове.
Излишъкът на стероидни хормони също може да повлияе върху резултатите на еритроцитите.

Левкоцити 
Левкоцитите са белите кръвни клетки, които се произвеждат в лимфните възли и костния мозък. Именно те са тези, които защитават организма от вируси, токсини и бактерии. Обикновено стойността на левкоцитите се завишава при наличието на бактериална инфекция в организма. Те могат да се завишат в резултат на бременност, стрес и дори физическо натоварване.
До намаляване на броя на левкоцитите пък може да доведе приемът на аналгетици и антиконвулсанти.

Тромбоцити 
Тези клетки са натоварени с отговорността за съсирването на кръвта. Увеличеният им брой може да е знак за улцерозен колит, туберкулоза или цироза.

Броят им намалява при прекомерна консумация на алкохол, отравяния с тежки метали, болести на кръвта, болести на черния дроб и далака, както и при бъбречна недостатъчност. Някои медикаменти като диуретици, антибиотици, дигоксин и нитроглицерин също могат да предизвикат понижение на стойностите на тромбоцитите.