Как да приготвим вкусно сладко-кисело-люто гаспачо

Необходими продукти:

  • диня – 300 г
  • домати – 1 кг
  • краставици – 300 г
  • винен оцет – 20 мл
  • зехтин – 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • лук – 2 глави малки
  • люти чушки – 1-2
  • кориандър – ситно нарязан
  • сок – от лайм, 20 мл
  • лук – ситно нарязан

Начин на приготвяне:

Доматите се бланшират във вряла вода и веднага се потапят в ледена вода, след което се обелват и се нарязват на половинки. Изстисква се сокът в купа, след което половината от доматите се нарязват на едро, а другата се наситнява. Динята се нарязва на кубчета и се почиства от семките. Същото се прави и с краставицата.

В блендер или в купа от робот се пасират едро нарязаните домати, 1/2 от динята и краставиците. Пресипват се в купа и се добавят ситно нарязани домати, краставици и динята. Прибавят се оцетът и зехтинът. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер. Гаспачото се оставя да се охлади поне за 1 час.

Приготвя се салца: лукът се наситнява заедно с почистената от семето люта чушка. Прибавят се сокът от лайма и ситно нарязаният кориандър. Разбърква се добре. Студената супа се разпределя по чинии и отгоре се гарнира с приготвената салца и ситно нарязания лук.