Удивително е колко много естествени явления се срещат в природата, които изглеждат така, все едно не е възможно да съществуват.

„Стъпалата” – 7 интересно стърчащи мраморни зъбера, които се редуват един под друг и имат формата на стълби. Височината им варира от 50 до 120м.

„Стъпалата” са рид в Северен Пирин, който се отделя северно от главното планинско било при връх Каменитица. Представляват гол, стьпаловидно назъбен рид, с няколко западни разклонения. Геоложкият му строеж е от мрамори. Ридът е в обхвата на резервата „Баюви дупки – Джинджирица“.

Изходен пункт за „Стъпалата” е хижа „Яворов”. До тях се стига за час (от хижата в посока вр. Каменитица). Скалата е зърнеста и създава добро сцепление при катерене. На отделни места е ронлива и има неустойчиви блокове. По 7-те стъпала са отбелязани 14 различни маршрута като най-много (4) са по Трето стъпало.

Маршрут от 5+ категория има и по най-лявата част на Северозападната стена на вр. Каменитица, от който се спуска ридът на Стъпалата.

Продължавайки нагоре опитните катерачи могат да изберат някой от трите маршрута, прокарани по Северозападната стена на вр. Разложки суходол. По-ниска е от северната стена на Вихрен, но значително по-трудна технически, тъй като е изградена от зърнест мрамор, който е ерозирал и ронлив.

Интересен обект е и Северната стена на Баюви дупки или Средоноса, където може да се практикува алпийско катерене.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error