„Пирин Ултра“ 2018 предизвиква най-добрите планински бегачи

Трескава подготовка за провеждането на „Пирин Ултра“. Планинският маратон стартира на 4 октомври в Банско тази година и събира най-запалените бегачи от света и България. 

„Състезанието ще е доста интересно тази година. Късата дистанция е от 66 км, но по-интересното в случая е положителната денивелация от над 4000 м. Контролното време е 16 часа, като по мои изчисления времето на победителя най-вероятно ще е малко над 7 часа”, разказа в „Здравей, България” Кирил Николов-Дизела – най-бързият ни планински маратонец и рекордьор.

„Освен късата дистанция, има и дълга, която е 160 км. Това е много тежко състезание. И на двете дисциплини се очаква да бъдат около 250 души”, допълни Дизела.

Pirin Ultra е планински ултрамаратон, който се провежда в сърцето на Национален парк Пирин.

Паркът е част от Световното наследство на Юнеско и освен изключително подходящ терен за планинско бягане, разкрива пред състезатели, планинари и туристи спиращи дъха гледки.

Първите издания на маратонът Pirin Ultra се провеждат за първи път през Септември 2016 г. и 2017 г. и бележат огромен успех, както сред бегачите, така и сред зрителите и любителите на този спорт. С дължина на трасетата 160 км и 66 км, и денивелация над 10000 м, той категорично се превръща в най-трудната Ултра, организирана в България.

Третото издание на Pirin Ultra става част от Световната Купа по Скайрънинг. Стартът на 66 км става 8-ми, финален старт на дисциплината Sky Extra.

VESTI.bg