Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започна с молитва в повече от 1100 джамии в страната.

Курбан байрамът се предшества от деня Арефе, в който мюсюлманите трябва да постят и се подготвят за посрещането на гости за празника. Нощта срещу Курбан байрам е благословена, вярва се, че в тази нощ молитвите се сбъдват и затова се препоръчва вярващите да се молят горещо.

По време на празничните дни мюсюлманите посещават роднини и близки, по-младите целуват ръка на по-възрастните, с което им засвидетелстват уважението си и им искат прошка, а скараните е редно да се помирят. Особено важно е да се посетят близки, които са болни или немощни. Празникът е вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.  След нощния намаз до късно те четат откъси от свещения Коран. Вярва се, че в тази нощ молитвите непременно биват чути, а желанията се сбъдват. Празникът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден.

Курбан байрам символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка.

Първият ден започва със сутрешния намаз, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните. За жертвени животни в исляма са определени овенът или овцата, коза или яре, теле, крава или бик и камила, като дребният добитък трябва да е навършил една година, а едрият – две.

Задължителни елементи от ритуала на жертвоприношението са споменаването на името на Аллах и произнасянето на „текбир“ (своеобразна мантра в исляма, възхваляваща Всевишния), обясни Ведат Ахмед. По възможност ритуалът трябва да се изпълни от духовно лице. Месото на курбана се разделя на три части: едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error