Две българки бяха задържани в Солун заради вандализъм в музеи

Две гражданки с български паспорт от ромски произход са задържани заради вандалски действия в три музея в Атина, предаде кореспондентът ни Бойка Анатасова. Снимки на жените са били разлепени в три музея, а вчера след като един от орханителите ги е разпознал, те са били задържани, съобщава „Нова телевизия“.

Това е станало  непосредствено преди да стигнат до урната на един исторически гръцки герой от революцията през 1821 година – Консантинос Канарис. Жените са поръсвали експонатите в музеите с бебешко олио и светена вода, а пред гръцките власти обяснили, че са пръскали експонатите, защото в Библията се казва, че това е чудо.

За момента не е ясно с какво се занимават двете жени на територията на Гърция, днес ще им бъдат повдигнати обвинения.

Обстановката в Солун се успокоява, след като вчера над 15 хиляди души протестираха в Солун срещу политиката на правителството в социалната сфера и основно срещу Преспанското споразумение, подписано през юни между Атина и Скопие за преименуване на съседната държава в Република Северна Македония. Това стана по време на посещението на премиера Алексис Ципрас, който откри панаир заедно с американския министър на търговията Уилбър Рос. Очаква се напрежението да продължи поне до края на седмицата.