Пожарникарите честват своя професионален празник

Днес е професионалният празник на българските пожарникари. Отбелязва се годишнината от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас.

Първият събор на пожарните командири е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен.

Вторият събор на пожарните командири се провежда през август 1906 г. в Пловдив. Делегатите настояват Народното събрание да приеме Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията.

Първият Закон за противопожарна защита става факт на 20 март 1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

През 1995г. с решение на Министерския съвет на Р.България датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР, с което се възстановява традицията, от взетото решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като празник на пожарникарите в страната.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички. Впоследствие носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне.

Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 г. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век.