Оригинални писма на Гоце Делчев и други интересни артефакти показва в изложба Регионалният исторически музей – Благоевград

Изложбата в Регионалния исторически музей – Благоевград „…За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ…“ е по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. 

Изложбата се открива на 14 септември, тъй като в Пиринския край въстанието избухва на тази дата като част от Серския революционен окръг. Решението за въстанието е взето на Солунския конгрес от 1903 година, като  териториите на Македония и Одринско са разделени на 6 революционни окръга. На Илинден, 20 юли, започват бойните действия в Битолски революционен окръг – село Смилево, родното село на Дамян Груев, където се намира и главния щаб на въстанието. Една от най-славните страници е обявяването на Крушовската република и освобождението на град Крушово. На Кръстовден избухва въстанието в Серски революционен окръг, в което съвместно действат четите на ВМОРО и Върховния македоно-одрински комитет.

 

Експозицията представя оригинални документи, вещи, снимки и печатни материали от фонда на РИМ- Благоевград. Един от акцентите на изложбата са оригиналните писма на Гоце Делчев до Никола Малешевски, както и оригинални документи, свързани с учредяването на Върховния македоно-одрински комитет. Може да бъде видян и дневникът на костурския воевода Васил Чекаларов и неговия личен бинокъл, както и възвание и мобилизация за въстанието в Костурско. Интерес предизвикват и личните документи и лични вещи на участници във въстанието от Пиринския край.  Пистолетите на Христо Руков, четник в Костурския революционен окръг и Христо Чернопеев се показват за първи път, както и материали, които са изработвани в затворите след Илинденско-Преображенското въстание.