За първи път в Благоевград – безплатни уроци по тенис за деца

В дните преди началото на учебната година децата в Благоевград ще могат да получат първи урок по тенис. Българската федерация по тенис в партньорство с община Благоевград организират първа среща с тениса на 15-ти септември от 10 часа на площад „Македония“ в рамките на спортния празник на града. Илиян Анастасов – водещ треньор към Българската федерация по тенис ще даде безплатни уроци на децата, желаещи да хванат за първи път тенис ракета.

Откритите уроци по тенис са част от кампанията на БФТ „Новите шампиони“ – проект в подкрепа на млади спортни таланти в различни възрастови групи. През последните години рекорден брой български състезатели до 14 години са класирани в първите 100 на Европейската ранглиста. Само преди броени дни Адриан Андреев стана шампион на двойки в престижния международен турнир „US Open“. Освен да привлече вниманието към потенциала на тенис клубовете на територията на общината, съвместната инициатива е насочена и към популяризирането на постиженията на младите успешните спортисти.

Благоевград е една от общините в България, която е изградила в училищната си развита спортна база, подходяща за занимания по тенис. Федерацията има готовност да съдейства за успешното използване на спортните съоръжения и за подготовка на квалифицирани треньори по тенис в региона в рамките на програмата „Треньорско обучение“. Тя е насочена към системно повишаване квалификацията на спортно – педагогическите кадри в тениса у нас и се развива с подкрепата на специалния Попечителски фонд, създаден към БФТ.

Федерацията активно сътрудничи с местните администрации за развитие на интерес към заниманията със спорт сред подрастващите от различни възрасти. Само през настоящия сезон различни по ранг спортни състезания за тенисисти от 12 до 18-годишна възраст бяха проведени в Бургас, Русе, Стара Загора, Сливен и Варна.

Благоевград е първата община – домакин на откритите уроци по тенис за деца. Подобни събития ще бъдат организирани и в София, Пазарджик и Бургас.