Новаков: Интернет платформа ще рекламира българските села

След около месец ще започне да функционира специална интернет платформа, която ще презентира българските села и на английски език.

Това е част от стратегията ми срещу обезлюдяването на малките населени места в България, каза днес на семинар за журналисти в Благоевград евродепутатът Андрей Новаков. По-рано през деня той проведе срещи с жители на благоевградските села Зелен дол и Покровник.

„Все по-голям интерес има на хора към живот в селата, където е спокойно и тихо. Но за целта трябва да промотираме предимствата на нашите села. На платформата ще се качат снимки с най-забележителните места в дадено населено място – вековна църква, антична крепост, свободни земеделски парцели, имоти, дори изоставени сгради. Не се знае кой чужденец към какво точно проявява интерес, за да инвестира в някое от селата ни”, коментира още Андрей Новаков.

Някои може просто да посетят населеното място като туристическа дестинация, други – за да инвестират в него, трети – за да заживеят там. На интернет платформата всяко едно село ще популяризира най-добрите си страни. Целта е всеки, който има интерес към даден сектор, лесно да може да се ориентира кое село какво предлага – природни и исторически дадености, възможност за развитие на земеделие, на туризъм, на винопроизводство и други дейности, с които населените места да привличат и нови жители, и туристи.

Евродепутатът подчерта, че големи възможности дава и Програма „Творческа Европа”, която подпомага проекти в областта на културата, киното, телевизията, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, наследството. Има шанс да се спечелят европейски средства за възстановяване на църкви, за организиране на културни фестивали.