„Цветните светове“ на фотографа Венко Степанов в Арт салона на Радио Благоевград

Хасковският фотограф Венко Степанов откри самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Благоевград под мотото „Цветове светове“.

Изложбата е вдъхновена от желанието на автора да покаже красотата на българската природа в своите 44 фотографии.

Самостоятелната изложба в Благоевград е предизвикателство за мен, защото бих искал красотата на природата от всички кътчета на България да бъде видяна от повече хора“- каза за Радио Благоевград Венко Степанов.

Обективът му е уловил златистите багри на есента, богата душевност и синевата на Родопите, чистотата на река Рилска, житните полета на Тракия. Акцент в експозицията са цветята с тяхната нежност и неповторимото усещане за хармония и естетика  което те остават в нас. Чрез своята богата чувственост Венко Степанов е видял през окото на обектива и старите изоставени къщи в  обезлюдени български села, които пазят спомени на родове и  фамилии.Фотографиите са печатани върху канава и ръчно тъкана хартия, което е съвсем различен принт от традиционния начин. „Избрах тази техника, защото се доближава до рисуването, и дава по-големи възможности  за възприятия“- каза Венко Степанов.

Чрез своето изострено чувство за принадлежност към България, фотографът отправя и своето послание към всички ни: „ Радвайте се на красивото в живота, което е в малкото цвете, в свежестта на утрото, в пушека на комина! Да бъдем открити и  добри към хората, да имаме сетива за красивото,  което ще направи и светът по-цветен и  по-хармоничен!