Реномиран кардиолог посочи основните причини, заради които хората получават високо кръвно

Днес е световният ден на сърцето. Д-р Мариана Контева, която ръководи бургаска клиника и е инвазивен кардиолог там, коментира, че не смята, че болният човек може да се зарадва на живота. Контева коментира, че постоянно се откриват причини кое води до заболяванията.

Генетичната предразположеност неминуемо е едно от тях, пише Zdrave.to.

Тя заяви, че поне веднъж в годината трябва да се изследват показателите на кръвта, защото много хора живеят с висок холестерол без да знаят.

Тя е категорична, че българинът e спрял да живее, да спортува, да се разхожда. „Стресът за децата също е огромен, много от тях са със затлъстяване. Ядем много храна навън, нямаме време да готвим”, казва тя. Според нея това са основните причини хората да имат високо кръвно.

По думите ѝ дали лечението да бъде с лекарства или не, зависи от преценката на лекаря и състоянието на самия пациент, защото понякога това е неизбежно.

„Първите минути след инфаркт са най-решаващи”. Контева обясни, че болките могат да бъдат на различни места, при жените един от симптомите може да бъде дори физическо неразположение. Тя е категорична, че е добре човек веднага да се обърне към лекар, а не да се самолекува. На финала тя препоръча на зрителите редовно да се преглеждат.