Почина Монсерат Кабайе

Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Тя е издъхналa в болница в Барселона, където бе хоспитализирана през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми.

Кабайе получи сърдечен удар през 2012 г. и оттогава имаше проблеми с възстановяването.

Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк е родена в Барселона на 12 април 1933 г. в семейство на фабричен работник. От детството си проявява интерес към музиката и се увлича по пеенето. Изучава музика и вокал в Консерваторията Лисеу в Барселона, където се дипломира със златен медал през 1954 г.

Звездната слава на Кабайе изгрява през 1965 г.

с ролята на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния „Карнеги хол“ в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта „Метрополитън“, в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Алфредо Краус.

В репертоара ѝ са повече от 125 оперни партии. Печелила е няколко награди „Грами“, включително и за най-добро вокално соло през 1969 г. През 1988 г. тя издаде съвместен албум Barcelona с вокалиста на група „Куин“ Фреди Меркюри. 

Популярната песен „Барселона“, която Кабайе изпълнява заедно с фронтмена на „Куин“ първоначално е записана през 1987 г. През 1992-ра след трагичната кончина на Меркюри, песента се превръща в неофициален химн на Лятната олимпиада в каталунската столица.

Кабайе, която отпразнува 85-я си рожден ден през април,

имаше проблеми със закона през 2015 г., след като бе обвинена в данъчни измами. Заради влошеното си здраве съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания чрез видео конферентна връзка. Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 г.

Монсерат Кабайе получи присъда от половин година лишаване от свобода

Монсерат Кабайе има две деца от испанския тенор Барнабе Марти, за когото се омъжва през 1964 г.