Скулптурният обект „Мраморният град на изкуствата“ в село Илинденци става на 20 години

Скулптурният обект „Мраморният град на изкуствата“ в село Илинденци става на 20 години. Проекът е дело на скулптoра Иван Русев.

Идеята за него възниква още в началото на 90-те години на миналия век, но се осъществява през 1998 г.  От тогава са и първите скици, които в годините се осмислят и развиват. Постепенно се изгражда силуета на предполагаемо селище, вероятно съществувало на това място, интерпретиран като уникална скулптурна форма.

Градежите на този обект създават и уникални пространства, които са интересна среда за поява на различни изкуства, изпълнения, представяния по време на ежегодните творчески акции.

Празникът за 20-годишнината на уникалния Мраморен град ще се проведе на 13-и октомври във времето от 10 до 17 часа. Посетителите ще могат да видят скулптурно произведение от цикъла „12-те Апостола” на скулптора Зиятин Нуриев, да се насладят на архитектурния обект „Конят” на Анна Покровнишка и на архитектурните „рисунки” на австрийката Габриеле Бергер.

Ще бъдат представени и картините, създадени по време на живописния пленер  в „Арт център Илинденци”, осъществен съвместно със Съюза на бългаските художници.

Гостите ще разгледат постоянните експонати в двата проекта – „Мраморният град на изкуствата” и „Преди 60 милиона години – Реката”. Ще се прожектират филми от историята на Арт центъра. Посетителите ще минат и през арт лабиринта, направен тази година, ще чуят и видят музикални акустични изпълнения.