В Градската художествена галерия в Благоевград беше открита обща художествена изложба, посветена на свети Лука

В Градската художествена галерия в Благоевград беше открита обща художествена изложба, посветена на свети Лука. Тази експозиция е артистичен жест, с който 34 автори от града и региона отбелязват деня на светеца – покровител на художниците.

Християнската традиция счита Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец, изографисал две икони – на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. Така поставя началото на църковната иконопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа същност.

В двете зали почитателите на изобразителното изкуство могат да се насладят на 73 прецизно подредените произведения, предимно живопис, но също така и графика, скулптура и приложно изкуство. Сред имената на участващите са: Антон Гошев, Огнян Механджиев, Венцислав Терзийски, Огнян Георгиев, Пламен Бонев, проф. Георги Драчев, Цветанка Грънчарова, Бисер Грънчаров, Ани Топалова, Спас Цветков, Димка Ставрева и др.

За разлика от други години, изложбата има състезателен характер. След предварително направена селекция, по решение на тричленно жури, се присъждат 3 награди – на художниците Огнян Георгиев, Весела Пенкова и Пламен Бонев, осигурени от община Благоевград. Идеята е дарените произведения на спечелилите да влязат във фонда на галерията.

Общата изложба може да бъде видяна до 7 ноември.