Полезните есенни билки – мащерка

С идването на есента идват променливото време и есенните болежки. Можем да с преборим с тях с есенни билки.

През есента са широко разпространени настинките, есенната хрема и кашлицата. Времето е променливо ту хладно, ту горещо… необходимо е да се погрижим за здравето си и да подсилим имунната си система. Нека за целта използваме есенни билки.

Билките са изпитан метод за постигане и поддържане на добрия тонус и доброто здраве. А старите билкари казват, че билките са най-силни, когато сам си ги набереш. За идващия сезон е добре да се запасим с есенни билки.

През есенните месеци е добре да се заредим с най-полезните и важни  есенни билки и храни, подходящи за есенно-зимния период.

Мащерка – Мащерката се приема при множество заболявания, но е най – приложима при простуда и последствията от нея. За­лей­те ед­на су­пе­на лъ­жи­ца изсушена ма­щер­ка с ед­на ча­ша го­ре­ща во­да и ос­та­ве­те за около час в зат­во­рен съд.  Прецедете отварата и приемайте по 1-2 лъжици 3 пъти дневно.

Има защо мащерката да е сред най-популярните у нас билки, чиято здравословна слава се носи още от времето на Древна Гърция, пише здраве.bg.

Мащерката (лат. Thymus vulgaris) е целогодишно растение с малки цилиндрични лилави цветчета, което днес масово използваме като подправка, а плодовете, цветовете и листата се прилагат под формата на лечебно средство за различни болестни състояния на организма.

За общо здраве и предпазване от инфекции
Все по-често се говори за това как свободните радикали допринасят за стареенето и причиняват увреждане на клетките, което може да предизвика различни патологични процеси. Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти – флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат.

Въпросната билка съдържа и тимол – специфичен антимикробен агент, който действа смело в борбата с различните типове патогенни микроорганизми – вируси, гъбички, паразити, бактерии. В много аспекти са нужни още изследвания, но предварителните резултати показват, че мащерката може да е особено полезна за справянето с упоритите Candida fungi – микроорганизмите, отговорни за повечето гъбични инфекции.

За здравето на устата и при заболявания на горните дихателни пътища
Заради антимикробните си съставки мащерката редовно се добавя към водата за уста и пастата за зъби – за да ограничи отлагането на зъбна плака и да повиши добрата хигиена на цялата уста.

Използва се и като съставка в капките и билковите лекарства за кашлица – за да помогне за преборването с вируса, отговорен за грипа и настинките.

Мащерката е надежден компонент и за лечението на астма, бронхит, круп и ангина, тъй като успешно отстранява секретите при възпаление на горните дихателни пътища.

Традиционни приложения на мащерката
Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на диария и газове, за облекчаване на ревматоидни заболявания и при паразити като например анкилостома (паразит, живеещ в дванадесетопръстника и тънкото черво). Нанася се и локално за лечение на акне, рани и кожни инфекции.

Според някои билкари мащерката може да лекува главоболие и висока температура, да понижава холестерола и да облекчава симптомите при заболявания на черния дроб.

Предпазни мерки
Мащерката е достъпна под различни форми: масло, сушена билка, пудра, течен екстракт, сух екстракт. Когато се нанася локално, е възможно да причини контактен дерматит или раздразнение на кожата, а приемана вътрешно може да доведе до алергични реакции – най-вече при хората с непоносимост към риган.

Други нежелани реакции при използване на мащерка не са наблюдавани, но въпреки това, преди да решим да я приемаме като хранителна добавка, е най-добре да се консултираме със своя лекар или фармацевт. / Edna.bg

И още:

Известна още като бабина душица или овчарски босилек, мащерката притежава доказани лечебни свойства. Вижте какво лекува мащерката и как се употребява.

Лечебни свойства 

Мащерката помага при колики, главоболие (включително мигрена), нервно напрежение, ревматични болки. Билката има противовъзпалително, антибактериално, противоспазматично действие. Прилага се при всички видове кашлица (като отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма, суха и еластична кашлица, белодробни възпаления). С мащерка се прави гаргара при болки в гърлото, възпаления на устната кухина и зъбобол.

Помага и при лечение на различни заболявания на храносмилателната система – хронични гастрити и язви на стомаха, колики на стомаха и червата, газове, диарии.

  • Чаят от мащерка облекчава болките по време на месечния цикъл – пият се по 2-3 чаши отвара на ден.
  • Вана с мащерка се препоръчва при трудно зарастващи рани, както и ако имате проблемна кожа (акне).
  • При пърхот, можете да облеете косата си със запарка от мащерка, след като сте я измили с шампоан.
  • При конвулсивна кашлица – съдържащите се в мащерката етерични масла успокояват спазмите при кашлицата и помагат на отхрачването.
  • При настинка и грип – пие се сироп от мащерка.
  • При ревматизъм – прави се лек масаж с няколко капки тинктура.
  • При алкохолизъм – на всеки четвърт час през деня зависимите от алкохол трябва да пият по половин чашка отвара от билката.

Начин на употреба

Отвара –  в литър вряла вода се сварява шепа мащерка. Пие се студена. Ефикасна при стомашни и чревни инфекции.

Сироп – шепа цветове от мащерка се поставят в буркан и се смесват със захар. Сместа престоява три седмици на тъмно място, след което се филтрира и се слага да поври. Помага при лагингит и бронхит.

Мащерка - лечебни свойства и начин на употреба

Чай:

• 1 ч. л. от сушената билка се залива с 250-300 мл вряща вода. Оставя се 10 минути, прецежда се и се пие на два пъти – сутрин и вечер. Може да се подслади със захар или още по-добре – с мед.

•2 с. л. сушена мащерка се заливат с гореща вода и се похлупват да се запарят за 2 часа. След това се прецежда. Количеството се изпива за един ден на 3-4 пъти. Приема се половин час преди ядене.

ВНИМАНИЕ! Чаят от мащерка може да предизвика преждевременно раждане или аборт.

Олио – свежи цветове от мащерка се сипват в шише и се заливат със зехтин или олио. Оставят се за 2 седмици на слънце. С него се натриват болезнените участъци от тялото. Прекрасно средство за масаж.

Тинктура – 100-200 г мащерка се накисват в около 200 мл алкохол за две седмици, след което сместа се прецежда. Много полезна за масаж на уморени крака.

Вана – 100 г сушена мащерка се оставят да престоят 12 часа в 2 л студена вода. Прецежда се и се загрява. След това топлата течност се изсипва в пълна вана с вода. Ляга се във ваната, като се внимава нивото на сърцето да е над водата. След 20 минути се излиза, тялото се увива в топла хавлия и се почива около час в леглото.

Външно се прилага още за компреси и гаргара – приготвя се запарка от 100 г билка и 2 л вряща вода, която се прецежда, след като изстине. Влияе благотворно при гнойни рани, циреи и абсцеси.

Изсушени и стрити листа се ползват за посипване при незаздравяващи рани.

Мащерка - лечебни свойства и начин на употреба

Събиране и сушене

Събират се стъблата с цветовете и листенцата на мащерката в периода юни-август, и то винаги при сухо време, най-добре – около обяд. Заради ниското съдържание на вода мащерката съхне бързо. Билката се суши на сенчесто и проветриво място.