Ципрас иска да изхвърли Христос от гръцката конституция

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви ясно, че иска гръцката държава да се отдели напълно от гръцката православна църква и да приеме строга позиция на „религиозния неутралитет“, като всички позовавания на Исус Христос са премахнати от гръцката конституция, пише „Български новини“.

В член 3 от гръцката конституция тя гласи, че основната религия в Гърция е „православната църква на Христос и църквата на Гърция признава за глава Исус Христос“.

Ципрас планира да изтрие този член от гръцката конституция и го заяви пред своята партия „СИРИЗА“ на среща миналата седмица.

По време на срещата си с парламентарната група „СИРИЗА“ Ципрас им напомни, че е време Конституцията на Гърция да постави принципите на религиозната неутралност, които са бъдещето на съвременната Гърция. Ципрас беше категоричен и за предложението му да се приеме пропорционалната избирателна система.

Гръцката опозиция е против това предложение, при което основната опозиционна партия „Нова демокрация“ обвинява Ципрас, че се възползва от конституционния преглед, за да отклони вниманието от недостатъците на неговото правителство и управление.