Мераклийски печен джолан

Свински джолан, който може да накара дори заклет веган да забрави убежденията си и да го заръфа.

Необходими Съставки

  • свински джолан – 1 бр. голям
  • мед – 3 с.л.
  • бира – 300 мл тъмна
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • кимион
  • бахар
  • чесън – 1 скилидка
  • лют пипер – 1 к.л.
  • зехтин – 30 мл
  • бульон – 150 мл

Направете марината за месото, като в купа сложите бирата, подправите, зехтина, мед и счукания чесън. Разбъркайте всичко, сложете месото в дълбока чиния и го намажете с ръце – втрийте хубаво с ръце, а останалото излейте около месото.

Оставете месото в хладилника за 3 часа да се маринова, извадете и преместете джолана в тава. Сипете половината от останалата марината около джолана и долейте бульона.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в загрята фурна на 160 градуса за час и половина.

Махнете фолиото, намажете джоланчето с останалата марината и допечете още 30 мин до получаване на приятен загар.