20 баби се явиха на кастинг за рок група

Близо 20 кандидатки за бъдещата поп и рок група „Бабс БГ“ се явиха днес на прослушване в читалище „Искра-1860“ в Казанлък.

Групата, която ще сформира поп певецът Стоян Петров, ще е от „свежи, артистични и дяволити баби“, на възраст над 65 години, предаде Дарик.

Идеята на Петров, който е и председател на четиричленното жури на бъдещия певчески формат, е без аналог в България. Има и амбиция от регионален, певческият бабешки проект да стане национален.

В следващите два дни, до понеделник включително, ще се пресяват кандидатките за „Бабс БГ“. Кастингът за влизане в групата включва интервю с кандидатките и разговор с журито, песен по желание и рецитация.

Първа пред журито, в чийто състав са и музикалният педагог Стефка Денева, балет майсторът Веска Кирилова и председателят на читалище „Искра-1860“ Васил Самарски, се яви баба Радка Пиратка – 75-годишната жителка на Крън Радка Иванова. Пред журито тя сподели, че прякорът й е измислен от деца от местното училище, във времето, когато едноименната песен била хит. За да покаже, че ненапразно носи този свеж прякор, Радка Иванова запя и песента.

Кандидатки за състава на „Бабс БГ“ са бивши и настоящи учителки, счетоводителки, инженерки, земеделски работнички, бивши синдикални деятелки и самодейки.

Преди началото на кастинга идеологът на певческия формат Стоян Петров, който е единственият български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, почерпи приятели и сподвижници на проекта с направена от самия него „Бабешка торта“.

Всяка от явилите се на кастинга баби получи от поп певеца специална ръчно изработена бисквита с брандирано на нея захарно лого-плакат на проекта.

Веднага след попълване на трупата, „Бабс БГ“ започва репетиции. Идеята е тя да изпълнява кавъри на модерни и вечни поп и рок парчета, както и евъргрийни. Групата ще има и комерсиален характер, като амбицията на създателя й е тя да концертира в цялата страна още през следващата година.