Катар се оттегля от ОПЕК от януари 2019

Катар обяви, че се оттегля от Организацията на страните-износителки на петрол – ОПЕК от януари догодина. Решението идва дни преди срещата на организацията във Виена, на която се очаква да се вземе решение за намаляване добива на петрол. Цената на петрола днес отбеляза повишение от 5%, но това се дължи на постигнатото 90 – дневно така наречено „примирие“ в търговската война между Съединените щати и Китай, съобщава БНТ.

Катар е на път да се превърне в първата страна от Залива, която напуска ОПЕК от основаването ѝ през 1960 година. Решението е изненадващо и беше обявено от катарския министър на енергетиката.

Саад бин Шарида ал Кааби, министър на енертиката на Катар: За да изпълним амбициозните си цели, трябва да се отдадем на утвърждаването на нашето място в света като производител на природен газ. Предвид това и данните за нивата на добив, Катар реши да се изтегли от ОПЕК от 1 януари 2019, за което информирахме организацията тази сутрин.
Катар произвежда едва под два процента от добива на петрол на страните от ОПЕК. Но е най-големият в света износител на втечнен природен газ. Министър ал Кааби обяви целта на Доха да увеличи производството на втечнен природен газ от 77 милиона тона годишно на 110 милиона тона годишно до 2024 г.

Тогава котировките достигнаха най-ниските си стойности от една година. Днес азиатската търговия започна с леко покачване на цената.

Доха подчерта, че това е стратегическо за страната решение и зад него не се крият политически мотиви. Но с него Катар се дистанцира от организация, доминирана от Саудитска Арабия. Саудитска Арабия и още няколко страни прекъснаха дипломатическите си отношения и наложиха икономически бойкот на Доха през лятото на 2017 година.

Напускането на Катар няма да повлияе драстично на добива на петрол от ОПЕК, но според наблюдатели ще има психологически ефект. Страните- членки се събират на заседание в четвъртък и петък във Виена, на което се очаква да решат да намалят обемите на добивите.

Вашият коментар