ООН: Катастрофалното затопляне на планетата е факт!

Това съобщава дооклад на ООН, публикуван в навечерието на срещата COP24 в Полша. Докладът препоръчва да бъдат взети спешни и сериозни мерки за ограничаване на парниковите емисии.

В доклада си СМО твърди, че 20 от последните 22 години са най-топлите в историята на измерванията от началото на индустриалната ера насам, а 2018 година е четвъртата най-топла. Предишните три – от 2015 до 2017, се случиха по време на рекордно проявление на Ел Ниньо, тихоокеанският феномен, по време на който винаги глобалните температури са по-високи, отколкото при неутрална фаза или студена такава -Ла Ниня, пише Булнюз.

„Това означава, че последните четири години – 2015, 2016, 2017 и 2018 – също са най-топлите в тази серия“, се казва в предварителния доклад на ООН за състоянието на климата през изминалата година. „Тенденцията на глобалното затопляне е очевидна: тя е в разгара си“, каза пред журналистите в Женева ръководителят на СМО Петер Таалас. В доклада се отбелязва, че средната глобална температура през първите 10 месеца на годината е била около 1 градус по Целзий по-висока в сравнение с пред-индустриалната епоха (1850-1900). „Ние сме първото поколение, което напълно разбира изменението на климата, но последното поколение което ще има има способността и възможността да направи нещо.

Като се има предвид нивото на парниковите газове в атмосферата, до края на века може да се наблюдава повишаване на температурата с 3-5 градуса. Ако използваме всички познати източници на изкопаеми горива, повишаването на температурата ще бъде много по-голямо“, заявява Таалас. Делегации от близо 200 страни ще пристигнат в Полша следващата седмица, за да бъдат домакини на срещата на високо равнище по въпросите на климата на COP24, насочена към актуализиране и развитие на Парижкото споразумение. Новата версия на споразумението трябва да влезе в сила през 2020 г. и ще бъде разработена така, че да ограничи глобалното затопляне на ниво под 1.5 ° С. Експертите обаче предупреждават, че до 2100 г. вероятно ще надхвърлят 3 ° C и правителствата трябва да увеличат планираните мерки.

Вашият коментар