И в Разлог искат референдум за общинско ВиК

Жители на Разлог искат да се инициира провеждането на референдум за отделяне и обособяване на общинско В и К. Според тях, по този начин ще може да се регулира цената на природния ресурс и да се спре предвиденото увеличение от догодина, което предвижда кубик вода в Благоевградска област да струва около 2 лева.

„Настояваме да бъде свикана извънредна сесия на общинския съвет, на която да се разгледа нашето искане. Надяваме се кметът и местният парламент да ни подкрепят“, заяви Димитър Марков, който е водач на протестите срещу поскъпването на водата. 

Според него с общинско ВиК дори има шанс живителната течност да поевтинее. „Смятам, че и общинско дружество може да кандидатства по европейски програми за финансиране. Това не означава, че като сме в тази Асоциация по ВиК, ще има пари от Европа. Напротив, сега няма пари, защото Асоциацията и в момента не е консолидирана. И като няма пари от Европа, затова се налага това увеличение на водата, което за нас е цинично. При нас водата е гравитачна, на самотек, дето има една дума – ние вода газим”, каза още Марков.

Той разкри, че вече няма да има протести на пътя, защото няма смисъл всяка седмица да са там. Още повече, че протестиращите вече са чути и видени от хората. „Три седмици протестирахме, сега започваме по друг начин – ще задвижим процедурата по свикване на референдум, ако се наложи.

Вярвам, че хората ще искат да се отделим от ВиК-Благоевград, защото това е проблем от 15 години. Още при предишния кмет Любен Татарски, който беше поел тази инициатива, се събра подписка, но нищо не се случи”, допълни Димитър Марков.

Вашият коментар