Днес, е рожденната дата на поета- революционер Никола Вапцаров и на професионалната гимназия в Белица

„Да бъдеш съвременен, модерен е основно изискване към твореца. Ние не бива да оставаме при миналото, трябва да сме обърнати към бъдещето“, казва италианският писател и преводач Марио де Микели за поезията на Никола Вапцаров. И е напълно прав. Днес, повече от век след раждането на твореца, стиховете му звучат като на наш съвременник, като написани за времето, в което живеем. „И колко вяра в поета и в неговото бъдеще, колко копнеж за живот изразява и предава тази поезия, така проста, скромна и непосредствена като слово, поезия, която не приема красивите думи и натруфеността“, добавя гръцкият поет Арис Диктеос.
Днес, в рожденната дата на световно признатият поет- революционер Никола Вапцаров , професионалната гимназия в Белица , носеща вече 66 години неговото име превърна в личен празник на всеки беличанин с проведеното емоционално събитие в залата на ТИЦ при Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ – Белица.
Не защото училището е първото средно училище в общината , а с впечатляващите резултати от учебно-възпитателната дейност и с новите си съвременни специалности, училището се нарежда сред най-елитните училища в България. Професионална гимназия „Никола Вапцаров“ не само носи името на един велик българин, то се превърна за беличани в емблематично място , в което децата на нашия край получават най-доброто в образованието.
Гимназията поставя началото си в далечната 1952 година, като Горско климатично училище за да се превърне в гимназия с изучаване на съвременни специалности свързани с информационните технологии. Защото без принципите на паралелната обработка и модификациите на изчислителните пътища според начина на употреба в живота на човека, информационните технологии са въведени в съвременните компютри. Тези тенденции довеждат до увеличението на паралелните обработки – например използването на няколко ядра във всеки процесор. А „дълбочинното обучение“ се обособява като цяла наука за изкуствен интелект и постига все повече успехи и се налага с всеки изминал ден в съвременния свят, а човешкият мозък използва последователни стъпки при обработка на информацията.
Професионална гимназия „Никола Йонков Вапцаров” днес съвсем по-достойнство празнува своя 66-ти рожден ден. Толкова години това място кипи от детски глъч , учителски ентусиазъм и поколения са градили и продължават да градят своето училище.
Много думи се чуха по време на програмата специално подготвена от учители и ученици , изразяващи високата оценка за работата на училището . С емоционален патос директорката Фанка Къшева благодари и изреди имената на всички директори , учители , оставили своя живот и творчески път тук на това място. „ По-важно е да се каже, че градът ни не би бил и няма да бъде същият без училището , което е възпитало стотици инженери, учители, социални работници, административни служители и кметът на общината Радослав Ревански .Защото „климатичното училище” е част от Беличката история , то е част от културно – образователната идентичност на Белица. 66 години последователност и всеотдайност към бъдещето на Белица – Бъдеще ,разположено на два века.
Пожелайте ни да бъдем силни , устойчиви , нашето училище да ражда таланти и да бъде неспокоен , но сигурен дом за учениците и учителите които и днес носят достойно своята мисия „ , сподели пред всички присъстващи директорката Фанка Къшева.

Вашият коментар