Очаква се „Гражданската отговорност“ да поскъпне още

Застраховката „Гражданска отговорност“ ще поскъпне още заради искане на Съвета на бюрата за автомобилно застраховане в Брюксел родните застрахователни компании да осигурят презастрахователен договор за поне 20 милиона евро, който да покрива щети, причинени от коли с БГ номера в чужбина, съобщава „Телеграф“.

Причината за искането е системното неизплащане на обезщетения от две родни компании, които подозират, че става въпрос за застрахователни измами. От март страната ни е в процедура на мониторинг от страна на Съвета на бюрата. С писмо от 10 декември до родното бюро „Зелена карта“ (Националното бюро на българските автомобилни застрахователи – НББАЗ) съветът съобщава, че процедурата по наблюдението се разширява.  От българското бюро се иска да осигури презастрахователна програма и да дава всеки месец отчет на финансите си. След като се разбра за писмото, шефът на НББАЗ Орлин Пенев подаде оставка. Официалният му мотив са „здравословни причини“.

През март, когато влязохме в процедура по мониторинг, бе поискана банковата гаранция в размер на 4 милиона евро в полза на Съвета на бюрата. Тогава „Гражданската“ поскъпна с 12 лева. Сега, при ново искане за презастрахователна програма, застраховката ще се вдигне още, за да се намери нужният ресурс, прогнозират застрахователи, без да посочват конкретни числа. Неофициално се говори за поскъпване с поне 60 лева.