Как България посреща новата година

Очаква се стотици хиляди българи да посрещнат новата година по градските площади. Концерти за празника ще има в София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Благоевград и още десетки градове. Взети са и извънредни мерки за сигурност, обобщава NOVA.

С проба на звука и наличната техника започна проверката за веселата част на празничната вечер. А за сериозната отговаря полицията. До сцената се стига от осем контролни пункта, разположени в близост до Националната галерия, Природо-научния музей, БНБ и Народния театър.

„Ще се проверяват лица, които са в неадекватно състояние, пияни, лица които носят обемисти предмети, оръжия, стъклени бутилки, забранени са всякакви пиротехнически материали, които ще бъдат изземани”, обясни началникът на „Охранителна полиция“ – СДВР Борислав Муеров.

В столицата се подготвя и рекордно количество фойерверки за най-ярката празнична заря.

„Най-голямата бомба е с калибър 200 мм, височината е 600 м, представете си как ще изглежда небето тук горе, просто целия видим небосклон ще е изпълнен с ефекти”, обясни какво предстои експертът по пиротехника Светозар Христов.

Освен близо 400 полицаи на терен, ще следят и стотици очи на видеонаблюдението.

„Всички камери работят в момента, включително и изнесените центрове. Имаме наблюдение и с термовизионна камера, както и с обикновена, която наблюдава около и пред сцената и ще подаваме информация на СДВР”, обясни директорът на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

За настроението от сцената ще се грижат Мариана Попова, Орлин Павлов, Бобо, Рут Колева, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.

В София и тази вечер ще работи нощният градски транспорт, метрото и някои от редовните линии.

Една от атрактивните дестинации за посрещане на Нова година у нас е Велико Търново. Хотелите в града и курорта Арбанаси вече са пълни. Какво предлага на гостите си като програма на открито старата столица?

В центъра на града по традиция тази вечер търновци и множеството гости на града ще посрещнат новата година. Хотелите в града са пълни, а в тях също ще се предлага атрактивна програма.

Един от централните хотели на Велико Търново е пълен от няколко дни – чужденци и българи ще посрещнат заедно 2019 година.

Чужденците основно при нас от румънския пазар и българския е съответно 50 на 50. Най-дългият е четиридневният пакет, който румънците предпочитат, защото празниците при тях са по друг начин дадени”, казва Иво Стойков, който е управител на хотел.

Мирослава и Пламен Джамбазови са от София. За първи път ще посрещат Нова година извън родния си град. Избрали са четиридневен пакет за почивка. „Случихме на много добри шефове, които ни пуснаха в отпуск на 27, 28 и 31 декември, за да може да си позволим тази почивка, която си направихме от четири дни. Чухме, че градът доста се е развил, Арбанаси има много хубави хотели, които не сме посетили, малко да се разходим и да видим забележителностите”, радва се Мирослава Джамбазова.

„За първи път сме във Велико Търново. Прекрасно е. Не бях виждал тази му част на града – хълмовете, паметниците на културата. Много е интересно”, казва румънски турист.

А великотърновци залагат на комбинирания вариант за посрещане на Новата година.

Празничната програма на открито включва освен българска народна музика и много рок гарниран с безплатно вино и храна.

Началото на концерта във Велико Търново е в 23 часа. А за всички ценители на културното наследство утрешният ден ще е работен за крепостта Царевец, която отваря врати за своя първи турист в 12 часа на обед.

Около хиляда души се очаква да гледат концерта и зарята на площад „Независимост” във Варна където ще дежурят и униформени, и цивилни полицаи, съобщава bTV.

В Бургас прогнозите са за празник на площада с 4-5 хиляди души. Там също ще има видеонаблюдение.

В Пловдив празникът ще е на централния площад „Стефан Стамболов”. Въведена е пълна забрана за търговията и използването на пиротехнически средства на обществени места.

Засилено ще е полицейско присъствие и на площада в Русе. На мястото има 57 камери.

„Съвсем естествено, един от гвоздеите на програмата да бъде нашият именит съгражданин Иво Папазов – Ибряма, всички ние знаем че това е един световноизвестен изпълнител, джазмен, виртуоз”, коментира Диана Атанасова, началник на отдел „Култура” към община Стара Загора.

Новогодишният концерт във Враца започва половин час преди полунощ.

В празничната нощ повече полиция ще има и по селата, както и на възлови места, около гари и автогари.