Д-р Сотир Марчев: Здрави зъби – здраво сърце!

За да е здраво сърцето ни, трябва да следим много зъбите си, съветва кардиологът доц. д-р Сотир Марчев.

„Здрави зъби – здраво сърце! Развалените зъби променят бактериите в устата, а те се променят в храносмилателния тракт и се отразяват на храносмилането, а хранителните вещества влизат в кръвта, затова е много важно да се следи здравето на зъбите“, обясни Марчев в ефира на БНТ.

Той бе категоричен, че трябва да обърнем много голямо внимание на здравето си. Основното е да се наспиваме, да се движим и да се следим, като ходим на прегледи.

Недоспиването води и до затлъстяване, открои Марчев. Той каза, че кардиолозите са против крайното затлъстяване, което е засегнало 25% от населението у нас. То е плод на липсата на движение, а се отслабва с неядене, но да задържим килограмите си можем само чрез спорт, отбеляза д-р Марчев.

Той обясни, че крайните форми на спорта увреждат сърцето, но умереното натоварване е полезно. Може и да има кратко тежко натоварване с вдигане на тежести.

Сърце не се лекува с лежане, бе категоричен кардиологът и подсказа как да разберем дали сме здрави. Ако се качваме до 3-4 етаж без сериозни задъхвания и почивки, нямаме и сериозни проблеми. Това не значи, че сме на 100% здрави, но е знак, че няма нужда от инвазивни процедури като операции.

За здраве и тонус трябва поне 300 минути на седмица да се натоварваме умерено, препоръча Марчев. Той посъветва хората да следят пулса и кръвното си.

Ако имаме кръвно 140 на 90, определено трябва да се отиде на лекар, отбеляза кардиологът.

Вашият коментар