Илинденци посреща боговете на виното

 В първата събота на месец февруари, за двадесет и седми път тази година, под красивите и величествени върхове на Пирин планина, ще слязат Боговете на виното, за да благословят лозовите масиви край село Илинденци.

Боговете на виното ще благославят село Илинденци, община Струмяни, на 2 февруари – Трифон Зарезан.

Стотици гости от страната и чужбина се събират край лозовите масиви и отпиват от божествената напитка. По традиция след водосвета се извършва традиционното зарязване на лозята.

След това почитателите на гроздовия еликсир посрещат  древните божества на виното – тракийския Загрей, фригийския – Сабазий, гръцкия – Дионис, римския – Бакхус и Свети Трифон, които слизат от снежните върхове на Пирин.  С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Божествата изпълняват тракийския обред „Розалин”, съхранен отпреди четири хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и  тяхната пречистваща сила.  Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

„Веселбата се пренася на площада, където се организира дегустация на вино, след което се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и се коронясва Цар на лозята“

Вашият коментар