Cемейство от Рибново днес храни за „хаир“ цялото село

И този петък въпреки студеното време и липсата на достатъчно вода  в Рибново започна приготовлението за  поредната „вечеря „ на която семейството на Мехмед Мохаммед кани  цялото село  след обедната петъчна молитва .

Специално за приготовленията  за мероприятието  в домът  на семейството за което ще е нужна много вода , ВиК  Гоце Делчев се ангажира да достави една  водоноска вода за да може семейството спокойно да приготви ястията както и да посрещне и изпрати всичките  си гости които ще седнат на общата трапеза за „хаир“ днес .

Традицията за даването на „вечеря“ за цялото село приживе от местните  жители на Рибново бе въведена преди  няколко години и  се  изпълнява само в село Рибново в целия гоцеделчевски регион . С даването  приживе на „вечеря „ за „хаир“ местните хора са убедени ,че изпълняват задълженията пред Всевишния както и отменят с това ангажимента на близките си приживе .

За случая задължително се приготвя традиционната  халва както и ястия с месо .

Казаните с храната се зареждат от рано сутринта  а млади и по възрастни мъже се редят да въртят вкусната халва ./TopPresa

Вашият коментар