В Индия: Казваш „Пъдя те“ и си разведен

Изричаш три пъти на глас „Пъдя те“ и си разведен: според ислямското право мъжете могат да разтрогнат брака си буквално за секунди. Много мюсюлмански страни вече са забранили тази практика. Предстои и Индия да го направи.

 

„Пъдя те, пъдя те, пъдя те“ – според ислямското право, тези две думи, изречени три пъти последователно на глас, са напълно достатъчни, ако един мъж иска да се раздели с жена си. Това светкавично разтрогване на брака обаче в Индия вече няма да бъде възможно и ще се преследва от закона. За неспазването на забраната се предвижда до три години затвор.

Зенат Шаукат Али от Института по ислямистика определя стъпката като историческа и крайно необходима на страната: „Отдавна трябваше да бъде приет такъв закон. Трикратното „Пъдя те“ противоречи на Корана, на конституцията и на половото равноправие“, казва тя. Именно противоконституционността на мярката беше изтъкната и от опозицията като аргумент, но срещу приемането на закона. Според депутата Асадудин Оваизи от една от мюсюлманските партии, новият закон нарушавал конституцията. Но също и светската партия „Индийски национален конгрес“ критикува забраната: едно правонарушение по смисъла на гражданското право не може да се обявява за наказуемо деяние, твърдят от тази партия. Освен това законът не казвал нищо за това как ще се издържа семейството, ако мъжът бъде вкаран в затвора. Опозицията обвинява правителството на премиера Нарендра Моди, че по този начин ощетявало мюсюлманите. Върховният съд на Индия още през 2017 година постанови, че мюсюлманските бракоразводни обичаи не е неделима част от ислямската практика и е несъвместимо с основните принципи на Корана. Двама от общо петима върховни съдии дори решиха, че процедурата нарушава равноправието на всички пред закона и следователно е в разрез с конституцията на страната. Тяхното становище обаче не успя да се наложи.

Прибързана или закъсняла мярка?

Председателят на мюсюлманската организация All India Muslim Personal Law Board Таслем Хусаин още тогава се обяви срещу решението на съда с аргумента, че съдът не бил компетентен да се произнася по чисто религиозни въпроси. Според него, забраната за бързите разводи била много прибързана.

На противното мнение е Чандра Бушан, адвокатка и председателка на един мюсюлмански женски съюз. През 2017 г. тя представляваше пред съда вносителките на иска срещу бързата процедура за разтрогване на брак. Бушан смята, че забраната не само не е никак прибързана, а дори е твърде закъсняла.

След като беше приета от едната камара на индийския парламент, сега забраната трябва да бъде одобрена и от другата, в която обаче правителството няма мнозинство. Ако законът бъде приет и влезе в сила, това ще бъде важна стъпка по пътя към равноправието на мюсюлманските жени в Индия, в която живее голямо мюсюлманско малцинство.

Вашият коментар