VIII Международен кукерски карнавал „Старчевата 2019“ Разлог – Класиране

 При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната, протeче VIII Международен кукерски карнавал „Старчевата 2019“.

В негo взеха участие 16 групи, три от които идват от Македония. Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина.

Разложко девойче

Събитието е едно от най-значимите в района и предизвика национален и международен интерес. Хиляди кукери гониха злите сили днес на Централния площад в Разлог. Маскарадни групи от различни краища на страната се събраха, за да покажат позабравени народни традиции.

Участниците показаха на любопитните гости уникални маски и костюми. Заедно с това ги въведоха в тайните на древните езически обичаи и народни традиции. Карнавалът „Старчевата 2019“ има конкурсен характер. Представянето на участниците в различните конкурсни категории се оценяваше от професионално жури.

Първото място си разделят Карнавална група „Дълбошница“, гр. Петрич и Кукерска група с. Победа, община Тунджа.

На второ място са Кукерска група с. Бачево, община Разлог и Кукерски състав с. Осетеново, община Павел баня.

Снимки: Райна Стоицова

Три са групите класирани на трето място – с. Горна Василица, община Костенец, Кукерска група с. Дунавци, община Казанлък и Кукерски колектив и възрожденска група с черешово топче с. Гъбарево.

Специални награди за: Оригинални носии – Сурвакарска група „Долна Секирна“, община Брезник;

Най-възрастен участник – Венетка Стойкова от с. Горна Василица, община Костенец;

Най- млад участник – с. Бачево, община Разлог;

Иновации – Кукерски клуб „Мирково“;

Опазване на традицията – Кукерска група „Арапи“, град Шумен;

Оригинално представяне – кв. Поляните, град Петрич

Фондация „Старата България“ и журито на карнавала взеха извънредно решение да присъдят специалната награда на фондация за прецизна и точна интерпретация на традицията на представителната група на град Разлог.

Вашият коментар