Дупница чества Освобождението си с възстановка

За втора поредна година с възстановка ще бъде отбелязано честването на 141 години от Освобождението на Дупница от турско робство, съобщава кмета.бг

Днес, 13 януари, отново ще бъде пресъздадено посрещането на майор Орлински и войниците му по спомените на Никола Лазарков, който е описал подробно този ден. Официалната дата е 14 януари по нов стил.

Както и през 1878 година, посрещането ще стане на кръстовището при Рибарника, където майор Орлински ще пристигне заедно с войниците си на коне и в автентични униформи от онова време точно в 11 часа. Цялата среща, диалогът между свещеника и майор Орлински, които са подробно описани от историка, ще бъдат пресъздадени напълно, а „шествието на свободата“, такова, каквото е било, ще поеме по стъпките, по които са вървели тогава освободителите и хилядите дупничани по ул. „Орлинска“, после по „Николаевска“.

Пред паметната плоча на майор Орлински ще бъдат поднесени венци и цветя, а директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска ще разкаже за онзи мразовит ден на 1878 година. Шествието ще продължи до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката и ще завърши с народно веселие с участието на всички танцови формации и ансамбли на пл. Свобода.

Вашият коментар