Само тази година в Сушица почетоха Сурва по стар стил

Само тази година – ден по-рано. Само тази година в Сушица почетоха Сурва по стар стил, но ден по-рано. Заради неделята. Защото имаше… гости за Сурва от далеч. Путин и Тръмп бяха при нас.

Дворът на църквата и кметството в Сушица прие и скъпите гости кукери, които носят само добро. Кметският наместник на селото Георги Митрев и кметът на община Симитли Апостол Апостолов посрещнаха единствената кукерска група, която е предвождана от папа. Пристигнаха в групата и Путин и Тръмп. Направиха си снимка за спомен с нашите управници.

И тази година мечката не пропусна да сбори кмета, не минава Сурва в Сушица без традиционната мечешка борба. Дълги хора и весел шум се разнесоха в селото, което пази изконните традиции и показва българщината на младото поколение. Кукерите бяха малко, но с голям мерак, като не отстъпваха по нищо на големите групи, представили се вчера на Симитлия- Древната земя на кукерите. Старци и танцов състав не липсваха също на групата.

Тази годуна за Старата Сурва Сушица бе като от картинен пейзаж – повита с бяла пухкава пелена. А местните се радват, когато има сняг на Сурва, защото ще е здрава годината.

Вашият коментар