Банско: Талантите от школата по народно пеене грабнаха златни медали

Талантите от Школата по народно пеене и народни инструменти с ръководител Марин Бърдарев  спечелиха златните медали на XVI Национален фолклорен конкурс „Орфееви таланти”, който се проведе от 25 до 27- ми март в Калофер, с участието на 1800 деца на различна възраст от цялата страна. Конкурсът е част от културната програма на Министерството на образованието и науката.

С автентични песни от банския фолклор децата грабнаха златните медали в трите възрастови групи. 10-годишният Слави Коцов и 8-годишната Станислава Юнчова спечелиха „Златна Лира на Орфей”, а Радостина Кехайова, Кристина Кацарова, Ива Павлевичина, Христина Юнчова и Теодора Хаджирускова спечелиха „Сребърна Лира на Орфей”.

жж

Мартина Георгиева, Михаела Манчева, Илиян Стойков и Ирена Кадева получиха поощрителни награди. В конкурсната програма за народни инструменти школата на Марин Бърдарев бе достойно представена от Иво Димитров – тамбура, който спечели поощрителна награда.

гг

Участниците бяха оценявани от компетентно жури в състав: Нели Андреева – солист на ансамбъл „Филип Кутев”, Данислав Кехайов – художествен ръководител на ансамбъл „Пирин”, проф. Костадин Бураджиев – преподавател в АМТИИ гр. Пловдив, както и председателя на журито – проф. акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив.

тт

Начално училище „Св. Паисий Хилендарски”  гр. Банско благодари за подкрепата на Община Банско и лично на Владимир Колчагов – председател на Общинския съвет. За пореден път те доказаха, че подкрепят децата на Банско и мислят за младите хора за запазването на автентичния бански фолклор. ПиринПресс