В Брезник ще се проведе 16-то издание на фестивала „Сурва Брезник 2019”

Над 900 участници ще разлюлеят тежки звънци на 16-ти маскараден фестивал „Сурва Брезник 2019”, който се провежда днес.

Създадена е много добра организация благодарение на Районното управление на полицията и Община Брезник. Маркирани бяха местата за паркиране на превозните средства на участниците във фестивала, както и разполагането на сергиите на търговците.

Фестивалът беше открит точно в 14 часа пред читалище „Просветление – 1870” от кмета на Общината Васил Узунов.

Брезнишкият фестивал няма състезателен характер. Наградният фонд е същия- 100 лева финансова награда на всяка участващата група, без значение дали става въпрос за възрастни сурвакари или за деца, грамота за участие плюс плакет. Селата Долна Секирна, Садовик, Кошарево и Сопица  участват и с детски сурвакарски групи. Организаторите са предвидили индивидуална награда за най-малък участник и такава за най-възрастен сурвакар.

Тази година Общината постави условие, свързано с отразяването на празника. Подготвени бяха акредитационни форми с баджове за хората, които искат да направят филми от празника или да си правят снимки. Единственото условие към фотографите и операторите бе да оставят копие от снимковия материал и във фонда на Общината, тъй като такъв се прави всяка година.

Участниците във фестивала ще дефилират в два лъча. След  като всяка група се представи пред официалните гости и публиката, всички заедно вечерта ше танцуват със запалени факли на площада край големия сурвакарски огън.

На това завладяващо събитие ще присъстват кметът на Брезник, народни представители, областният управител на Перник, кметове на общини от областта, представители на бизнеса и много гости.