МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

С решение на министрите от кабинета „Борисов-3“ българското правителство призна Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на Венецуела. Информацията е на Министерския съвет след края на редовното заседание на кабинета, съобщи Канал 3.бг.

„Министерският съвет на Република България одобри позицията на българската страна за изразяване на подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела. Страната се намира в остра политическа, социално-икономическа и хуманитарна криза и криза на сигурността, към която през последната година се добави и тежка миграционна криза“, се казва в документа.

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента, а в страната липсват стоки от първа необходимост, мотивират решението си министрите от кабинета на Борисов.

В документа се припомня, че на 5 януари 2019 г. встъпи в длъжност новият председател на Националната асамблея Хуан Гуайдо. На церемонията са присъствали посланиците на държавите-членки на ЕС.

Държавите от ЕС не са изпратили свои представители при встъпването в длъжност за нов президентски мандат в сградата на Върховния съд на Николас Мадуро. Тази церемония е била на 10 януари 2019 г.

На 26 януари 2019 г. страните от ЕС, включително и България, призоваха за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела.

Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела, се казва в информацията на МС.

В своя резолюция от 31 януари 2019 г. ЕП признава обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ функциите на държавен глава на страната.

България изразява подкрепа за Хуан Гуайдо в качеството му на временно изпълняващ функциите на държавен глава на Боливарска република Венецуела, като се обосновава на нуждата от бързи и адекватни политически мерки за разрешаване на цялостната криза във Венецуела.

Вашият коментар