Радио Благоевград предостави част от книгите, дарени за село Скребатно

Хиляди книги  от цялата страна  получиха като дарение  жителите на Скребатно, чието  стогодишно читалище изгоря, а заедно с него и най-важните документи на кметството. В  инициативата се включиха  и много училища, общини и  читалища.

Радио Благоевград беше  първата медия, която стратира  благотворителната кампания за  възстановяване на фонда на читалищната библиотека и добави в него над 600 заглавия.  Екип на медията предостави в село Скребатно само една част от дарените книги, тъй като все още читалището и библиотеката нямат сграда, в която да съхраняват книгите. Останалата част от книгите ще бъдат предоставени, когато читалището се сдобие със свой дом. За сега даренията се съхраняват в музея на селото.

Дарените книги се съхраняват в музейната сбирка

Дарените книги се съхраняват в музейната сбирка

С голяма благодарност книгите бяха приети от Даниела Пидева, кмет на село Скребатнои Емилия Куйбишева, секретар на читалище „Христо Ботев“. Те изразиха огромната си признателност към всички, които в тежкия момент са протегнали ръка към сънародниците си в Скребатно и се надяват на също толкова силна подкрепа при възстановяването на сградата.

Инициативен комитет от селото обяви началото на по-трудната кауза – събиране на средства  и доброволци, които да участват във възстановяването на историческата сграда, която на 12 февруари ще отбележи  внушителната си стогодишнина.

Празник няма да има, защото няма сграда и защото болката  на хората е като прясна рана.  Но ще има митинг на човешката съпричастност.

Останки от изгорялата на 9 януари 2019г. сграда

Останки от изгорялата на 9 януари 2019г. сграда

 

На 11 февруари от 16.00 часа на площада в село Скребатно са поканени министри, кметове, общински съветници, председатели на читалища и директори на училища, учители и интелектуалци, бивши жители на селото и всички, които желаят да изразят публично своята подкрепа към жителите на планинското село. Митингът е под мотото „Да върнем вярата и духа в село Скребатно!“

Ще бъдат обявани банкови сметки и начините, по които желаещите могат да помогнат за възстановяване на сградата.

Желанието на инициативния комитет е в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември 2019г. да бъде открита реновираната сграда./bnr.bg

Вашият коментар