Учените доказаха: Женският мозък е по-млад от мъжкия с около 4 години – ето какви са предимствата

Мъжкият мозък е с около 4 години по-възрастен от женския чисто биологично. До тези изводи стигнаха американски учени.

 

Те разработиха метод за оценка на биологичната възраст на мозъка спрямо обмяната на глюкозата – особеностите на метаболизма свидетелстват за остаряването на органа. Медодът е бил тестван върху 205 доброволци на възраст между 20 и 82 години, а резултатите са установени чрез томография. В резултат на изследването си медиците установили колко глюкоза и кислород използва мозъка на всеки тестван индивид за поддържане на определени функции,  а след това съотнесли биологическата спрямо физическата възраст на мозъка.

„Към момента ние все още сме на етап да започнем да разбираме как половите фактори влияят на процеса на стареене на мозъка и каква е връзката им с някои дегенеративни заболявания. Метаболизмът на мозъка може да помогне да разберем някои различия, които се проявяват с възрастта при мъжете и жените“, съобщи авторът на изследването доктор Ману Гоял.

Изследвайки половите различия при стареенето на мозъка, учените стигнали до няколко извода на този етап. При условие, че мъжете и жените са на една и съща възраст, мозъкът на нежния пол „гори“ повече глюкоза за развитието на своите когнитивни способности, отколкото за изпълняването на всекидневните задачи. В резултат на сравнителния анализ учените изясниха, че при жената мозъкът е с около 3,8 години по-млад отколкото при мъжете.

„С две думи мъжкият мозък достига зрялост 3-4 години по-рано, отколкото при дамите и тази тенденция се запазва в продължение на целия живот на индивида“, обяснява Гоял.

По мнение на изследователите, благодарение на по-младия си мозък жените по-добре се справят с тестовете за памет и интелектуалните задачи и в по-малка степен са застрашени от дегенеративни заболявания в сравнение с мъжете.

При това учените уточняват, че метаболитните различия не са изяснени докрай. Смята се, че някаква роля играят хормоните, тъй като вече е установено, че естрогенът забавя стареенето на мозъка.

Превод „Петел“

Вашият коментар