Хванаха над 1300 пешеходци да пресичат неправилно

Инспектор Илия Георгиев от отдел „Пътна полиция“ на ГД „Национална полиция“ съобщи на извънреден брифинг обобщените междинни данни за операцията, насочена към неправилно пресичащите пешеходци.

От 4 февруари до 17 февруари се провеждат в цялата страна полицейски операции, които са свързани с установяването на водачи, които нарушават правата на пешеходци, с пешеходците, които пресичат неправилно, предаде репортер на Novini.bg.

До момента има над 200 проведени операции. Установени са над 250 водачи, които отнемат правото на пешеходците и над 1300 пешеходци, които пресичат неправилно.

За съжаление, съобщи инсп. Георгиев, има установени над 25 случая, при които възрастни с деца са пресичали неправилно. „Затова отправям призив: Пътната безопасност и културата е много дълготраен процес. Ако по някакъв начин ние не се стараем да даваме личен пример на подрастващите, няма как да искаме след това да имаме високо ниво на пътна безопасност. Моля, не допускайте грешката да съветвате децата си да пресичат на зелено, на пешеходна пътека, а когато бързате да хванете автобуса си да пресичате неправилно“, заяви инспектор Илия Георгиев.

Глобата за неправилно пресичащ пешеходец е около 50 лв. и се налага с фиш или с акт.

„Нашите усилия са насочени към това да дадем съвети и да убедим хората,че спазването на правилата е най-голямата защита и най-голямата превенция на пътните инциденти“, каза той и добави, че е заложено в работата на „Пътна полиция“ да се провеждат множество операции в страната, както и по линия на TISPOL, срещу пешеходци, шофьори, употребили алкохол, наркотици.

Вашият коментар