Нови правила: Забраняват батериите в самолетите

Американската Федерална авиационна администрация (FAA) разшири списъка с предмети, чийто превоз с пътнически самолети е забранен. Новите правила не допускат наличието на йон-литиеви батерии в багажа на пътниците, съобщава NBC. Устройства, захранвани от такива акумулатори, обаче ще могат да се вземат в пасажерските салони.

Занапред йон-литиеви батерии ще могат да се превозват само с товарни полети, стига зарядът им да не превишава 30%. Целта е да се намали рискът от възпламеняване, което може да има пагубни последствия на борда на самолет.

Във FAA смятат, че ако батериите се запалят в пътнически салон, пасажерите или екипажът могат бързо да установят източника на огъня и да го неутрализират с помощта на наличните пожарогасители. Противопожарни системи има и в багажните отделения на самолетите, но както показва практиката, те не са толкова ефективни.

Според някои експерти промените в правилата могат да доведат до затруднения в доставките на йон-литиеви акумулатори, тъй като превозът им вече ще може да се извършва само с товарни полети./Petel.bg