От 15 декември: 10 пъти по-ниски такси за преводи в евро

Десетократно ще намалят таксите при трангранични преводи, извършвани на територията на Европейския съюз. Това предвижда регламент, който ще влезе в сила от 15 декември тази година. По думите на евродепутатът на ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел регламентът ще даде възможност да се спестят милиарди евро, съобщи „Монитор“.

Документът предвижда редица промени, всяка от които цели да помогне на европейските граждани. “По този начин от Европейския съюз и Европейския парламент показваме, че работим в полза на всички свои граждани – така един истински двоен стандарт ще остане в историята”, коментира Майдел.

Първата съществена промяна е свързана с размера на таксите при презграничните преводи в евро. С влизането в сила на регламента те ще струват колкото вътрешните преводи в национална валута. Досега това се отнасяше само за страните членки на Еврозоната като поставяше в неудобна ситуация България, Румъния, Полша и други. “До момента българите плащаха най-високата такса в ЕС”, каза още Майдел.

На второ място е северната ни съседка Румъния, при която таксите също са високи, но въпреки това са двойно по-ниски от нашите. “Българите плащаме между 30-50 лв, може и 60 лв. да дадем, а понякога за превод от 10 евро, може да платим такса от 15 евро”, обясни представителката на Европейския парламент.

Друга новост е възможността на потребителите да виждат каква комисионна се взима и как точно става превалутирането при теглене на пари в чужда валута. Информацията ще се изписва директно на банкомата или може съответният гражданин да получава данните посредством банковото си приложение или SMS. Очаква се до няколко години подобен регламент да влезе в сила не само за преводите в евро, но и за други валути, които функционират на континента.