В очакване: Първи мащабен български събор събира българите под Акропола

Съборът се осъщестява с финансовата подкрепа на нашите основни спонсори, фирма „Дромеас“, туристическа фирма „Турист Сервиз Холдинг АД“, която подкрепя всяко българско начинание в Гърция и български ресторант „Балкан“. 

За първи път българите в Гърция поставят началото на фолклорен събор, чиято цел е да обедини българската диаспора. Ще бъдат отбелязани националния празник 3-март и християнския празник Сирни Заговезни. Ще се отслужи литургия от 9.00 ч. в българския храм от отец Стефан в присъствието на българските дипломати, диаспора и гости.

Лично Илия Луков ще удари камбаната, която подари на българския храм преди 9 години.

„Ние тук сме една „Малка България“ и всичко си е по нашему”, заяви българския отец Стефан

„В Неделя Сиропусна след светата Божествена Литургия ще стане опрощаване според българския обичай с „Простено-Прости”. Да припомним Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“. Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили, допълни още отец Стефан.

Мащабната патриотична проява се очаква с трепет от всички българи, които ще се хванат на голямо българско хоро.Ще има Конкурс за българските деца с награден фонд за рисунка на тема „СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ”.

След църковната литургия, събитието ще продължи на централния атински площад „Котзя” в подножието на Акропола, където щафетата ще поемат водещите, популярния журналист Ангел Бончев, който пристига от България специално за събитието и Директорът на българската детска градина в гръцката столица Таня Гатева, която ще дублира на гръцки език.

Българският посланик Валентин Порязов ще отправи поздрав към присъстващите българи и гости по повод националния празник 3-ти март. Гръцкият евродепутат от СИРИЗА, Костадинка Кунева също ще поздрави сънародниците си. За събитието се очаква да пристигне и българския евродепутат Андрей Новаков.

Председателят на дружество „Нашенци”, Богомил Борисов

„В този ден искаме да представим на света красивото лице на България чрез фолклора, традициите, ценностната ни система, с които сме впечатлявали света, а пък те с уважение и признателност са ни наричали – носители на знанието, достойни и горди българи. Вярваме, че много от нас, искрено желаят да се съберем, макар и за един ден всички заедно. Убедени сме, че в днешна Европа без граници, ние българите, повече от всякога, трябва да ценим и пазим своята духовна идентичност и да уважаваме българското слово и българската национална култура”, сподели председателя на дружество „Нашенци”, Богомил Борисов.

„Решението ни за тази мащабна българска проява е продиктувано единствено и само от патриотични чувства. Живеем извън Родината, но я обичаме и съхраняваме дори и на хиляди километри разстояние. Ние, българските имигранти сме туптящото сърце, което изтласква свежа кръв към България. Ние сме тук, за да отстояваме българщината и целта ни е да се обединим и заявим, че България е там където има българи”, допълни още той

Българите в Гърция искат да изпратят зов за обединение към всички свои сънародници по света. Да бъде поставено началото на една традиция, която да обедини българската диаспора.

Главният редактор на в. „Български новини”, Иван Петрински

„През близо 20-те си години на съществуване вече в. „Български новини” е бил основен стожер и център на българската диаспора в Гърция и Кипър. Не само като информационен, но и като културен и обществен двигател на събитията свързани с живота на нашите сънародници. Припомням за най-големият митинг на българи в чужбина, който през далечната 2008-ма събра над 5000 човека на същия площад „Котзя” в Атина в защита на българските сестри в Либия. Не можем да пропуснем и дългата и сложна организация по създаването на първата българска православна църква в сърцето на Атина, един от центровете на гръцкото православие и християнството въобще. Десетките и стотици концерти, празненства и кампании в защита на пострадали наши сънародници, създаването и подпомагането на българските училища и запазването на националният ни дух. Искаме да обещаем на нашите сънародници, че няма да ги оставим сами и през следващите двадесет години, а от тях очакваме с наша помощ, никога да не забравят кои са и от къде са. Затова и днес подкрепяме тази българска кауза”, сподели Главния редактор на в. „Български новини”, Иван Петрински.

Поради мащабността на събитие гръцката полиция ще се грижи за сигурността на присъстващите.

„Ден за Прошки на Орото” е фолклорното събитие, което се организира за първи път от гръцко-българско сдружение за култура „Нашенци” с медийното партньорство на в. „Български новини” и други български организации в гръцката столица. На 10 март /неделя/ от 11.00 ч., централния атински площад Кодзя ще се изпълни с български трибагреници, български народни носии и ще се вият кръшни български хора под ритъма на българска народна музика в изпълнение на популярния български изпълнител Илия Луков.

Сурвакарска група „Бела вода” от град Перник ще гони злите духове под Акропола и ще поднесе незабравими емоции на присъстващите българи, гърци и туристи. Деца от единствената българска детска градина в гръцката столица ще зарадват с изпълнения публиката, а самодейните български танцови състави „Върти оро” и „Детелини” ще танцуват заедно под ритъма на песните на Илия Луков.

Съборът се осъщестява с финансовата подкрепа на нашите основни спонсори, фирма „Дромеас“, туристическа фирма „Турист Сервиз Холдинг АД“, която подкрепя всяко българско начинание в Гърция и български ресторант „Балкан“.