Франция и Италия обмислят да блокират отлагане на Брекзит

Франция и Италия обмислят да блокират молбата на Великобритания за отлагане на Брекзит, ако Лондон не предостави гаранции, че забавянето ще доведе до организирано излизане от Общността, съобщава ТАСС, позовавайки се на дипломатически източник от ЕС, пише news.bg.

Франция и Италия са готови да блокират отлагане на Брекзит на срещата на върха на ЕС, ако Лондон не гарантира, че това решение ще доведе до подписване на сделката с ЕС и до добре организирано излизане, каза източникът.

В същото време лидерът на мнозинството в Камарата на общините Андреа Ледсъм потвърди, че премиерът Тереза Мей ще поиска кратко отлагане на Брекзит.

Пред радио тя подчерта, че Брекзит може да бъде отложен до юни, но отбеляза, че е твърде рано да се спекулира с колко месеца ще се забави напускането на ЕС. По думите й премиерът е решен да търси ново гласуване на сделката в парламента.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че най-вероятно няма да се вземе решение за отлагане на Брекзит на срещата на върха на ЕС в четвъртък.