Ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото – най-малко.

Това показват резултатите на работната група по околната среда към американското министерство на земеделието, която е анализирала 48 плодове и зеленчуци.

Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните са останали общо 178 пестицида.

„Мръсната десетка“ – с най-високо ниво химикали, се състои от ягодите, спанака, нектарините, ябълките, прасковите, целината, гроздето, крушите, черешите, доматите, камбите и картофите.

Всички те са дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция.

Ягодите са показали съдържание на поне 20 пестицида.

Храните с най-малко пестициди пък са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните, пъпешите, кивито, карфиолът и грейпфрутът.

Само 1 процента от пробите сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди.

Съветите са плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна./lifestyle.bg