„Свободна Европа“: Накъде е тръгнала Корнелия Нинова?

Източник: Полина Паунова, svobodnaevropa.bg

След 10-часови дебати и с пренаредена кандидатска листа БСП поема към избори, за които лидерът на партията Корнелия Нинова няма да носи отговорност. В окончателната подредба на пето място е председателят на ПЕС Сергей Станишев, който първоначално бе изхвърлен от съставения от ръководството проект за листа.

Въпросът за присъствието или отсъствието на Станишев не бе само личен, защото покрай него БСП заговори за идентичността си и за това в каква посока иска да поеме. Ще бъде европейска лява партия, част от Партията на европейските социалисти, или пък ще продължи като консервативна, националистическа и евроскептична организация?

Без директен отговор

Отговорът на този въпрос може и да не е съществен за традиционните избиратели на БСП, които и без това не са изкушени особено от темата „Европа“. Този въпрос обаче е първият, на който трябва да отговаря една партия, която претендира за управлението на държава от ЕС и НАТО.

Еднозначен отговор на този въпрос засега няма. Но въпросът остава, въпреки че изобщо не би трябвало да съществува при положение, че БСП е член на ПЕС, а нейният бивш лидер е начело на европейските социалисти.

Дори включването на Станишев в листата не дава този отговор. Причината е, че в негова подкрепа застанаха опозиционерите на Нинова, като не малка част от тях изобщо не се занимават със знаците, които левицата изпраща навън, а със собствените си домашно-партийни крамоли.

Вашият коментар