Голям пожар избухна в катедралата „Нотр Дам“ в Париж

Пожарът е започнал около 18.50 часа местно време. Огънят е обхванал голяма част от покрива. Заради пламъците е рухнала кулата под формата на стрела. Част от горящия покрив също се е срутил. 

Според източник на Франс прес от парижката противопожарна служба пожарът вероятно е свързан с работите по обновление на сградата. Според в. „Фигаро“ пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата.

Президентът Еманюел Макрон отиде до катедралата. Заради пожара той отмени обръщението си, в което трябваше да обяви първоначалния пакет от мерки, които ще предприеме, за да отговори на политическите, икономическите и социалните искания на „жълтите жилетки“, които протестират от пет месеца.

Гасенето на пожара продължава. Според властите не могат да се използват хеликоптери за гасенето, защото изливането на голямо количество вода може да разруши катедралата и други сгради около нея. Съществува риск и за събралото се множество.

Катедралата „Нотр Дам“ или „Света Богородица“ е един от символите на Париж. Тя е сред най-посещаваните туристически обекти във Франция и в Европа. Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма.

Вашият коментар