Здравец – една от най-полезните пролетни билки

Билката действа противовъзпалително и антисептично. Тя е мощно средство за успокояване на болка от всякакъв произход – зъбобол, ревматизъм, главоболие. Съдейства за нормализиране на налягането.

Ако българското село имаше свой герб, на него щеше да стои здравец. Почти не се намира двор без здравец, празник без китка от няколко листенца, овързани с червен конец. Здравецът е получил от народа ни най-скъпото име за най-ценения дар – здравето. Той притежава лечителска сила, в която поколения наред са вярвали безусловно. А учените днес потвърждават.

Обикновеният, див здравец е най-разпространеният вид на семейство Geraniaceae (Здравецови), в който съжителстват над 400 вида. Той и кръвният здравец притежават най-много от лековитите съставки на семейството. Цъфти през май-юни в нежни розови цветчета, а ароматът му не може да се сбърка.

Полезни свойства на здравеца

Здравецът е богат на танини, феноли, етерично масло, катехини, витамин С. Билката може да се ползва вътрешно и външно

Външна употреба на здравеца

Стрито листо на здравец, поставено върху рана, помага за съсирването на кръвта и спиране на кръвотечението

Има леко антисептично въздействие и е добро средство за спиране на инфекция, ако наблизо нямате друго.

С разтворена отвара от здравец, суха билка, може да се прави седяща вана за профилактика на редица гинекологични заболявания.

Вътрешна употреба на здравеца

Здравецът действа успокоително на нервната система и по това си прилича изцяло с валерианата. Чаша чай преди сън гарантира спокойно заспиване. При нервна превъзбуда – отново чаят ще помогне.

Регулира кръвното налягане. Това е действието, с което е най-известен. Понижава високото налягане по щадящ начин и способства за успокояване на сърдечния ритъм

Протиовъзпалително на стомашния тракт – особено при язви и гастрити. Има мек ефект върху лигавицата и регулира производството на стомашни киселини.

Как да ползваме здравеца?

Препоръчваме да ползвате всички билки след консултация с фитотерапевт и да ги приготвяте според техните указания или според опаковката.

Външно – измити и стрити листа, директно върху рана за спиране на кървенето. За високо кръвно може да сдъвчем директно листа от здравец – по едно на кръгъл час

Вътрешно – на здравеца се ползват листата, коренището (като не го вадим цялото) и цветовете. Суши се като обикновена билка и се прави на чай или на студен извлек – две супени лъжици сухи корени се накисват с 400 мл вода за 8 часа. Извлекът се пие на кафена чашка, 30 мин преди хранене. Още: суха маса 1 с.л. се запарва с 250 мл вряла вода. Пие се като чай.

Ароматерапия с гераниево масло

Маслото от здравец, т.нар гераниево масло се добива от друг вид от семейството – Pelargonium odorantissimum. Маслото е близко по състав до по-скъпото розово масло и често се влага като негово допълнение и да свали малко от цената му.

Ароматерапията с герниево масло е енергитизираща и тонизираща. Връща баланса при умствена умора и емоционални сътресения. Връща доброто настроение. Няколко капки герниево масло, разтворено във вода във ваната вечер, на инхалация във вряща вода ще събуди естествената енергия на тялото и душата. Съчетава се добре на аромалампа с розово масло, бергамот и сандал, като е най-добре сами да намерите точната комбинация, която ще ви подейства добре.

Важно: Здравецът може да повлияе на хормоналните нива, затова не се препоръчва при бременност.

Как да отглеждаме здравец у дома?

Здравецът е лесен за отглеждане, но има някои условия, които предпочита:

Сянка, вместо слънце – на яркото слънце листата прегарят още в началото на лятото

По-скоро засушаване, отколкото преполиване – коренището на здравеца е богато и ще издържи. И все пак – поне веднъж седмично е минимумът, който ще изтърпи.

Не е претенциозен на почви – както на богата градинска, така и на по-изтощена и песъчлива, но тогава торенето е добре дошло, ако искаме буен здравец.

Здравецът обича усамотение – ако планирате компания за него в градината, спрете навреме, той е с толкова силно коренище, че задушава всяко друго растение. Отделете му кът и веднъж, ако се хване добре – само ограничавайте развитието му.

Издържливостта е още едно от качествата, заради които здравецът е толкова любимо растение. Затова, ако нямате градина, и едно сандъче със здравец трябва да краси дома ви. Това е малка част от връзката с дедите ни за празник и за делник.

 

hera.bg

Вашият коментар