Според ново проучване: Парче бекон увеличава риска от рак на червата

Дори малки количества червено и преработено месо – като тънко парче бекон на ден – могат да увеличат риска от рак на червата, предава Би Би Си, позовавайки се на проучване на Оксфордския университет, което е финансирано от Cancer Research UK. Доказателствата допълва Световната здравна организация, според която консумацията на червено месо може да бъде вредна,  пише offnews.bg.

Изследователите анализирали данни от почти половин милион души във Великобритания и установили, че през шестте години на тяхното проучване 2 609 души са развили рак на червата.

Те заключили, че консумирането на три парчета бекон дневно може да увеличи риска от рак на червата с 20%.

40 от всеки 10 000 души, които се хранят с 21 грама бекон на ден, били диагностицирани с рак на червата. При тези, които консумирали по 76 грама на ден, същата диагноза поставили на 48 души.

Колко е твърде много?

Не е ясно. От Cancer Research UK казват, че 5 400 от ежегодно диагностицираните във Великобритания с рак на дебелото черво 41 804 случаи могат да бъдат предотвратени, ако хората изобщо не ядат обработено месо.

Все пак организацията признава, че пушенето носи по-голям риск, причинявайки 54 300 случая на рак всяка година.

Според специалисти по общественото здраве прекалено много хора в Англия ядат червено и преработено месо. Те ги съветват да намалят количеството и да намерят заместители. Здравното министерство посочва, че разумното е консумация от 90 гр. на ден да се намали на 70 гр.

Има ли ползи от месото

Да, заради съдържащите се в него желязо и протеини. Специалистите не съветват пълното изключване на месото от менюто, а ограничаването на количеството му.

Къде е рискът

Обработеното месо (бекон, колбаси, хот-дог, салам) е преработвано чрез опушване, сушене, добавяне на сол, консерванти – всичко това се прави, за да се удължи срокът му на годност, но то увеличава риска от заболявания. Смята се, че химикалите, включени в преработката, могат да увеличат риска от рак. Готвенето на висока температура (например на барбекю) също може да превърне съставки в канцерогенни.

Има предположения, че протеинът, който придава червения цвят на месото (говеждо, агнешко, свинско), може да увреди червата при разграждането му в организма. И все пак експертите все още проучват каква е връзката между двете.

Какво казват експертите

Професор Гюнтер Кунле от Университета в Рединг описва изследването като много задълбочен анализ на връзката между приема на месо и рак на червата. „Резултатите потвърждават предишните констатации, че консумацията на червено и преработено месо увеличава риска от колоректален рак.

„Увеличението на риска е с приблизително 20% на 50 гр. увеличена консумация на червено преработено месо. Проучването показва още, че диетичните фибри намаляват риска от колоректален рак. Увеличената консумация на фибри, както е показано в това проучване, би донесла значително повече ползи“, казва той.

„Червеното месо осигурява ценни хранителни вещества, като протеини, желязо, цинк, витамини D и витамини от група Б“, заявява от друга страна Кари Рукстън, от консултантската група за месо. Тя допълва, че редица фактори биха могли да увеличат риска от рак на дебелото черво: възраст, генетика, липса на фибри, на физическа активност, висока консумация на алкохол.

Вашият коментар