Поради процедура за предаване на собствеността, църквата в Добърско временно беше затворена.

В началото на годината храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско стана собственост на Българска православна църква. След 10 години съдебни дела, Върховният касационен съд се произнесе – владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия.

Резултат с изображение за Църквата „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско

Статутът на музей – филиал на Националния исторически музей на късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско не позволяваха никаква намеса на община Разлог в нейното управление, а така също и във финансовата й политика.

Църквата в Добърско вече е собственост на Българска православна църква.

Отец Янко призовава туристите и миряните към спокойствие и уверява, че църквата ще бъде отворена на 3 май.

Резултат с изображение за Църквата „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско

Процедурата по предаване на собствеността от държавна собственост /на Националния исторически музей/ на Българска православна църква е отговорна задача.

„Възстанови се правда, църквата е част от Българска православна църква, каквато винаги е била. Нека Божието благословение да бъде над всички нас.“ – сподели отец Янко.

„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е православна църква от 1614 година, разположена в разложкото село Добърско. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Тя е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите и днес е обичан и много посещаван паметник на културата. От утре – действащ православен храм.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error