Парадът на Червения площад

Русия чества 74-та годишнина от Победата във Великата отечествена война!

Традиционният парад ще започне в Москва в 10 часа. В колоната ще преминат над 13,6 хиляди войници, 138 бойни машини и 74 самолета.

На 9 май Русия отбелязва годишнината от края на Втората световна война. Той е вторият по значимост празник в страната след деня на Октомврийската революция и ще бъде отбелязана в 27 града.

Гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад в Москва.

Според руските медии очакването е това да бъде най-мащабният, правен в Москва досега. От руското министерство на отбраната съобщават, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада.

Очаква се той да започне в 10.00 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата. Парадът ще приключи с авиационно шоу с участието на 74 самолета, в това число и дроновете „Корсар“ и „Катран“.

Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57 за първи път ще полетят в небето над Москва. На парада ще прелетят и авиационни групи за висш пилотаж, а краят ще бъде сложен с представление на СУ-25, които ще изрисуват руския флаг в небето над Червения площад.

Във Втората световна война участват над 50 държави, а военните действия се водят на териториите на 40 държави на различни континенти. Загиват приблизително 57 милиона души. България също дава десетки хиляди жертви.

Актът за капитулация на нацистка Германия става на 8 май 1945 г. и се извършва в присъствието на съветски, британски, америкаски и френски висши военни. От името на Германия документът подписва фелмаршал Вилхелм Кайтел. За Москва подписът слага маршал Георгий Жуков. Същият ден президиумът на Върховния Съвет на СССР обявява 9 май за празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великато Отечествена война. Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.