Българската църква Св. Вмчк. Георги в турския град Одрин днес посрещна много миряни, гости от града, България, Истанбул. В храма се състоя церемония по случай освещаването на новия купол на църквата, който сияе в златист цвят и впечатлява отдалеч с красота и великолепие.

Новият купол придава нова визия на храма и фактически финализира възстановяването и реставрирането на църквата – ценен паметник на българското културно наследство в пограничния град, символ на българския дух и неразривната връзка с Майка България, посочи в приветствието си посланикът на България в Турция Н.Пр. Надежда Нейнски.

Освен Нейнски сред официалните гости бяха Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“, генералните консули на България в Истанбул и Одрин Ангел Ангелов и Васил Вълчев, Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества, председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лиязе, областните управители на Разград и на Ямбол Гюнай Хюсмен и Димитър Иванов.

Новият купол е оригинална разработка на български специалисти в този бранш. Тодор Иванов сподели, че куполът е направен от висококачествен неръждаем материал и покрит с титанов слой в златист цвят. Майстор Ивайло Димитров от Димитровград пък посочи, че той е бил изработен и монтиран за сравнително кратко време – три-четири месеца.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error